Ragnhild liker å få besøkI begynnelsen likte ikke Ragnhild at det var mannfolk som kom på besøk, men nå har "pipa" fått en annen lyd!

Tekst/foto Svein-Arnt Eriksen - Det er gjeve gutter, sier Ragnhild Eilertsen (87). Ragnhild Eilertsen tar imot sykepleier Truls Olsen og sykepleierstudent Oddvar Hansen i sitt hjem på Langøya i Hadsel kommune. De to ansatte i hjemmetjenesten i Hadsel kommune er som vanlig på tilbudsida straks de er innenfor døra. De ser til at Ragnhild har det bra, og at hun har det hun behøver.

- Har du fått deg kaffe? Skal du ha brunost på skiva?

Sykepleierstudent Oddvar Hansen lager frokosten, mens Truls Olsen holder praten i gang.

Ragnhild jobbet hjemmefra i yngre og sprekere dager.

- Jeg sydde for folk og monterte bunader, blant annet, sier Ragnhild.

I dag bor hun i en omsorgsbolig på Sandnes i Hadsel, med storslagen utsikt mot Hadselfjorden, idylliske Børøya over sundet, og de stupbratte tindene på Hinnøya. Noen av de høyeste er alltid dekket av snø på toppene.


Nå er Ragnhild helt avhengig av de daglige besøkene fra hjemmetjenesten, forteller hun.

- De lager frokost, og varmer middagen, og ser til meg hver dag. Og hjelper meg med medisiner, sier hun.

Lite mobil etter sykdom

Ragnhild Eilertsen i sitt hjem på Sandnes.

Ragnhild er lite mobil etter at hun hadde en sykdomshistorie tidligere i år. Med hjemmetjenestene får hun bo i eget hjem så lenge som mulig, og det setter hun pris på. Det handler mest om hjelp til matstellet, men av og til også andre gjøremål i huset. Men mye klarer hun selv også, legger Truls Olsen til.


- Hva synes du om at det er mannfolk som kommer på besøk? - I begynnelsen likte jeg det ikke, ser Ragnhild bestemt. Men nå er jeg blitt vant til det, og det går helt fint å ha de her. Gjeve som de er. - Du har levd ei stund, så kanskje du kan lære dem ett og annet? -Ja, men de tar ikke imot lærdom, ler Ragnhild. God stemning og tid til å flire Stemninga er god under besøket. Ifølge Truls Olsen legger de vekt på at det skal være tid til å prate sammen, og at det ikke er stoppeklokka som bestemmer hvor lenge de skal bli. Selv om de har åtte-ti besøk i vente denne kveldsvakta.

- For meg har det alltid vært bestemmende at jeg vil gjøre noe for de gamle. Det er den menneskelige kontakten som betyr noe for mitt yrkesvalg, ikke å studere hjerterytme på en monitor, legger han til. Truls sier han stortrives som omreisende sykepleier i hjemmetjenesten. - Det er nye utfordringer daglig. Jeg liker at vi har skiftende vær på turene og får oppleve naturen på mange forskjellige måter til ulike årstider. Dette er en fin jobb, mener Truls. Sykepleierstudent Oddvar Hansen fra Bodø har praksis i Hadsel. - Selv om jeg er borte fra familien under praksisoppholdet, liker jeg godt å være utenfor Bodø. Det er så flott her, sier Oddvar. Som synes det er vesentlig å se personen, og ikke tenke pasient. - For meg har det alltid vært en drøm å jobbe med mennesker, sier Oddvar.

Ragnhild, Oddvar ( i midten) og Truls