- Kvalifiserte sykepleiere styrer sykehjemmene


Lagspill: Lege flankert av to sykepleiere

- Det er de kvalifiserte sykepleierne som i praksis styrer sykehjemmene, fra gulvplan til ledelse.


Tekst/foto: Snorre Nicolaisen Det sier lege Reidun Kismul (67) ved Vefsn sykehjem, som ikke får fullrost sykepleierne nok.

- Sykepleierne er de som til daglig har den viktige jobben med å medisinere og se til at pasienter/beboere får den nødvendige oppfølging.


- Deres jobb blir uvurderlig med det i tankene at sykepleierne en dag trolig skal stelle både «deg og meg», sier Kismul.

- De skal lage det hyggelig, vaske, ordne med mat, pleie, medisinere, kort sagt holde liv i oss. Spørsmålet blir da om det i det hele tatt finnes en viktigere jobb i samfunnet. Sett i dette lys må det også poengteres at lønnsbetingelsene for sykepleierne er altfor lave, sier sykehjemslegen. Sykehjemslege Reidun Kismul (67) har lang erfaring bak seg som lege ved sykehjem. Som fastlege siden 1979, har hun i jobbsammenheng også vært innom sykehjemmene på jevnlig basis. I de siste fire årene har hun vært fast sykehjemslege i Mosjøen.

«Sykepleierne har gjennom teori og praksis opparbeidet seg kompetanse til å tolke og forstå pasientene, og vi leger får ofte servert denne innsikten"

Kismul konstaterer at sykepleierne har en usedvanlig viktig betydning for legene ved sykehjemmene.

- De har gjennom teori og praksis opparbeidet seg kompetanse til å tolke og forstå pasientene, og vi leger får ofte servert denne innsikten.


Hun framhever kombinasjonen av teoretisk kunnskap og praktiske ferdigheter, og hun lar seg imponere.

- Den kompetansen verdsetter jeg veldig høyt som lege, sier Kismul. Og legger til: Dette er viktige faktorer som gjør det enklere for leger å gjøre en best mulig jobb ved institusjonen. Det er et lagspill av beste merke.

Sykepleiere har mange jobbkarrierer å velge i


Kismul har en enestående erfaring med sykepleieryrket, ikke bare som lege og gjennom sitt daglige arbeid. Men også privat, da hun har nær familie som også jobber i yrket.


En datter, søster og to nieser har alle erfaring fra sykepleieryrket. I dag er de henholdsvis jordmor, operasjonssykepleier og helsesykepleier. Her inngår oppgaver som ledelse, administrator-arbeid og arbeid med koronapasienter. Denne interne familiære relasjonen illustrerer noen av de forskjellige muligheter og oppgaver som ligger i sykepleieryrket, mener Kismul.

Sykepleierne utgjør en forskjell

Sykepleierne Elisabeth Tverå og Elise Brocks Bredesen jobber daglig ved

sykehjemmet i Mosjøen, de responderer og reflekterer over det samme som legen.


- Man er med på å gjøre en forskjell for manges hverdag, og man blir aldri ferdig utlært som sykepleier. Hele tiden gjør man seg nye erfaringer, og yrket er i stadig utvikling, forteller Elisabeth Tverå.


De er enstemmige i at sykepleieryrket er en givende jobb med utfordringer og ansvar som gjør jobben innholdsrik og meningsfylt.

Leonard Sjåmo og Elise Brocks Bredesen.

- Sykepleieryrket er en trygg jobb, det er bredt og variert med mange fagområder, og det er store jobbmuligheter, sier Elise Brocks Bredesen.


Gode tilbakemeldinger fra pasienter

Pasienten Leonard Sjåmo (74) får tilsyn av sykepleierne på sitt rom og blir servert nystekte vafler av Elisabeth Tverå.

Han kan ikke få fullrost sykepleierne ved avdelingen godt nok, og stiller gladelig opp på et bilde sammen med personalet. I gangen møter vi på Ragnhild Eiterstraum (93) som har vært på besøk, hun har også bare godt å si om sykepleierne.


- Det er mye godt å si om dem, de er blide og hjelpsomme, og vil vårt beste, sier den spreke 93-åringen.

Reidun Kismul stemmer i den erkjennelsen, for etter ganske mange år som lege synes hun fremdeles det er gøy å komme på jobb. Uten kvalifiserte sykepleiere som i realiteten styrer sykehjemmene fra gulvplan til ledelse har det neppe vært slik, mener hun.

- Sykepleiermangel vil helt klart få konsekvenser for helsetjenesten. I dag vet man at alle funksjoner og gjøremål er meget vel ivaretatt, men det er ikke alle gitt å ivareta den faglige og empatiske jobben som sykepleierne gjør, sier Kismul.


FAKTA: Reidun Kismul (67)

er lege ved Vefsn sykehjem. Hun er gift og har tre barn og sju barnebarn. Hun liker portersteik av rein, og er en lidenskapelig padler. Kismul har avdøde livssynser og samfunnsdebattant Per Fuggeli, samt professor og folkehelse opplyser Peter F. Hjort som forbilder.